Eén maand later: Google Plus

Een maand geleden was heel Nederland in de ban van een nieuw sociaal netwerk. Boze tongen fluisterden dat het einde van Facebook nabij was en Twitter zou heel wat slapeloze nachten tegemoet treden, zodra Google Plus het daglicht zou zien. En toegegeven: Google Plus heeft heel wat in zijn mars om de grootheden uit social-medialand lastig te maken.

Kringen
De meest in het oog springende functie van Google Plus is de mogelijkheid om je netwerk in circles of kringen in te delen. In deze kringen is het mogelijk de mensen uit je netwerk in één of meer groepen in te delen. Zo maak je een kring ‘Collega’s’, ‘Vrienden’, maar bijvoorbeeld ook een kring met mensen uit je eigen woonplaats. Op die manier bepaal je zelf welke informatie je met anderen deelt. Zo kun je prima met je vrienden een afspraak maken om het café in te gaan, terwijl je je baas – die ook actief is op Google Plus – niet lastig mee hoeft te vallen. Het inrichting van de kringen werkt vrij intuïtief en gaat een stuk sneller dan het aanleggen van lijsten of groepen op respectievelijk Twitter en Facebook.

Video
Ook de zogenoemde hang-outs onderscheiden Google Plus van Facebook en Twitter. Een hang-out is een videoconference mogelijkheid voor één of meer personen. Door een hang-out te starten nodig je je netwerk uit voor een videochat. Door echter bijvoorbeeld alleen de kring ‘Collega’s’ uit te nodigen voor een hang-out, wordt het vergaderen met behulp van Google Plus heel eenvoudig.

Na een maand mag je concluderen dat Google Plus heel aangenaam het midden houdt tussen Twitter en Facebook. Een ander opvallend aspect van Google Plus is de mogelijkheid om niet iedereen per definitie terug te volgen, vergelijkbaar met Twitter. Op die manier is het mogelijk om je eigen netwerk zuiver te houden, terwijl je anderen wel de mogelijkheid biedt jouw verrichtingen op Google Plus te blijven volgen. Reageren op Google Plus werkt op een vergelijkbare wijze als bij Facebook. Resultaat is een zogenoemde “thread” die voor iedereen in het netwerk zichtbaar is. Pluspunt van Twitter is de mogelijkheid om bepaalde tweets als favoriet op te slaan om ze later nog eens terug te lezen.

Profielen
Google Plus maakt gebruik van bestaande Google-profielen. Dat wordt zowel als een voordeel, maar ook als een nadeel gezien. De profielen zijn door veel gebruikers gemaakt in een tijd dat Google nog helemaal niet bezig was met het maken van een sociaal netwerk. Toen het eenmaal zover was, zette de zoekmachinegigant alle bestaande profielen in voor Google Plus, iets wat niet iedereen evenzeer waardeerde. Google op zijn beurt is nu druk met het verwijderen van privéprofielen; Googlers die hun profiel op slot zetten, is eerst gevraagd het te openbaren. Zij die aan dat verzoek geen gehoor gaven, worden nu van Google Plus verwijderd.

De mogelijk voor bedrijfsprofielen ontbreekt tot op heden in Google Plus, maar aan die optie wordt volgens ingewijden hard gewerkt. Zodra deze toevoeging is gedaan, heeft Google Plus de mogelijkheid om uit te groeien tot een volwaardig sociaal netwerk. Na Google Wave en Google Buzz lijkt Plus nu eindelijk wél aan te slaan, ondanks het feit dat het aantal gebruikers in Nederland nog zeer beperkt is. Ook de introductie van de nodige mobiele toepassingen voor smartphones zal de populariteit alleen nog maar doen toenemen.

Saai?
Google Plus oogt nog wat kaal, maar het antwoord van Google daarop staat ook vast al klaar. Vaste gebruikers van Google weten dat zij hun Gmail of iGoogle met talloze shells helemaal naar hun eigen smaak kunnen inrichten. Zodra deze schillen ook voor Google Plus beschikbaar komen, wordt het snel ook wat gezelliger op de nieuwe website. De vooralsnog wat witte interface zal dan snel verdwijnen.

Google Plus heeft dus alles in zijn mars om een goede concurrent te kunnen worden van zowel Twitter als Facebook. Daar is echter nog één ander ding voor nodig, namelijk de wil van de gebruiker om over te stappen. Hoe ik dat zie, lees je hier. Voor die liefhebber: mijn Google Plus-profiel vind je hier.

Een Reactie op “Eén maand later: Google Plus

Plaats een reactie